Na de brand in de oude Oekraïense kapel op de Frère-Orbansquare hebben we dankzij de gastvrijheid van de zusters van de Carmen Sint-Jozef een nieuw gebedshuis kunnen inrichten.
Tal van schenkers hebben ons in staat gesteld de ruimte om te vormen tot een echte Byzantijnse kapel maar het is dankzij het opmerkelijke talent van onze iconografe Sabine Wavreil dat deze plaats een echte culturele en kunstzinnige waarde heeft gekregen. De meeste iconen die u op deze website aantreft, zijn van haar hand.
De iconostase is een wand die het priesterkoor scheidt van het schip van de kerk. Deze wand (het oorspronkelijke koorhek) werd geleidelijk bedekt met verschillende iconen. In principe zitten er in deze scheidingswand drie deuren : de heilige deuren (of koningsdeuren) in het midden, waarlangs de priesters bekleed met al hun gewaden binnen- en buitengaan, de noordelijke deur (links) die uitgeeft op het altaar van de liturgische maaltijd (proskomidie), waar de gaven bereid worden die geofferd zullen worden (brood en wijn), en de zuidelijke deur (rechts) die toegang geeft tot het "diakonikon" (de sacristie).
Aan weerszijden van de heilige deuren bevinden zich de "despotische" iconen ("despoot" verwijst hier naar de titel van Heer die aan Christus en de titel van Vorstin die aan de Moeder Gods wordt toegekend), dit zijn de iconen van de Heer Pantokrator (Allesbeheerser) en van de Maagd Maria, de Moeder Gods.
Op de zijdeuren vindt men : in het noorden (links), de Goede Moordenaar die de poort van het Paradijs bewaakt. Hij is het prototype van de mens die gered wordt door het offer van Christus. Op het kruis zegt Christus hem immers : "Vandaag zul jij met mij in het paradijs zijn." Als eerste heilige van het nieuwe verbond wordt hij afgebeeld als bewaker van de poort van het paradijs waar hij de plaats inneemt van de engel met het vlammende zwaard, die in Genesis beschreven wordt wanneer Adam en Eva uit het paradijs verdreven worden. In zijn handen houdt hij geen vlammend zwaard meer maar het kruis want het oordeel zal gevestigd worden aan de hand van het kruis, dat in de Byzantijnse traditie "het zwaard en de weegschaal van de Gerechtigheid" is. Op de zuidelijke deur vindt men de icoon van Melchisedek, het prototype van de Koning Priester, die een offer van brood en wijn gebracht heeft.
Aan het rechter uiteinde staat de icoon van Sint-Jan de Voorloper die naar Christus gericht is. Het is de icoon van de beschermheilige van de kapel, die altijd rechts van Christus geplaatst is. Hij is de laatste en de grootste van de Profeten. Links aan het uiteinde vindt men de icoon van het lege graf. Het is de icoon van Paasmorgen : de heilige mirredragende vrouwen (met het reukwerk) komen bij het graf en vinden de weggerolde steen, de windsels en de zweetdoek, en een engel in schitterend witte kleren zegt hen : "Waarom zoekt u de levende bij de doden ? Ga tegen de Apostelen zeggen dat hij uit de doden opgewekt is."
Deze icoon verbeeldt een van de grondslagen van het christelijk geloof, de ontdekking van het lege graf op Paasmorgen en de Engel die de heilige vrouwen vraagt : "Waarom zoekt u de levende bij de doden ?" Maar deze icoon is ook gekozen omdat ze een beeld geeft van de heilige "mirredragende" vrouwen die in de Byzantijnse traditie "Apostelen der Apostelen" genoemd worden want zij brengen het goede nieuws van de verrijzenis aan de apostelen. Aangezien onze gemeenschap onderdak gekregen heeft in een klooster van de zusters Karmelietessen, hebben wij het verstandig geacht bijzondere aandacht te besteden aan deze vooraanstaande rol die de Heer toebedacht heeft aan de hem vergezellende vrouwen uit zijn gezelschap die hun hele leven aan hem gewijd hebben.
Voor meer gedetailleerde foto's, kijk op de pagina "Iconen" van deze site.
[Accueil] [Historiek] [Kapel] [Tijdschrift] [Kerkdiensten] [Jumelage] [Fresco's] [Ecumenisme] [Ikonen] [Koor] [Links] [Guest Book]